Gravidele, intre medic, farmacist si conceptii invechite sau .. despre rupturi si punti intre medici si farmacisti!

Un interviu cu dr. Gliga Flaviu realizat de Cujba Alexandru la Farma Practic editia 65!

Personalul din farmacie are un rol extrem de important in combaterea unui fenomen tot mai frecvent si anume faptul ca gravidele sunt tentate – din cauza mijloacelor lor de informare – sa nu ia absolut niciun medicament in sarcina, ceea ce este total eronat, ele pot lua medicamente pentru greata si varsaturi, produse care au la baza studii clinice care arata ca nu exista nici un efect teratogen.

Unele femei, cand vin la farmacie spun ca „daca nu mi-a spus medicul, nu am sa iau niciun medicament”. Aveti vreun argument pe care il pot folosi farmacistii si asistentii de farmacie ca sa poate ajuta totusi femeile in acest sens?

Asa este, cand gravida se prezinta la medic, isi transfera intreaga responsabilitate asupra acestuia, ceea ce este un alt concept total gresit. Medicul este cel care indruma, nu este in regula ca o gravida sa procedeze la modul “ma predau in mainile medicului” , medicul fiind total raspunzator de tot ce se intampla cu procreatia ei. In acest context, farmacistul este pus in aceeasi baricada cu medicul. In farmacie i se poate spune gravidei, daca acesta a venit pentru un medicament pentru anemie sau pentru starea de greata, „da, pot sa va recomand produsul x cu toata taria pentru ca este un produs natural sau un produs fara risc teratogen.

Ar fi oportun ca medicul sa informeze gravida ca sunt anumite produse pe care le poate lua din farmacie la recomandarea farmacistului?

Da, categoric! In primul rand, nu cred ca s-a facut foarte mult pe linia legaturii intre medic si farmacist, desi ambii sunt absolventi ai unei Facultati de Medicina si Farmacie! Exista aceasta distanta intre medic si farmacie si ea s-a marit in momentul in care un numar foarte mare de medicamente au devenit tipizate, medicul nu a mai cerut sfatul farmacistului ca atunci cand avea nevoie ca acesta sa ii prepare un medicament, farmacistul a primit aceste medicamente tipizate si asa s-a ajuns la situatia de fata. Medicul e foarte orgolios fata de ceea ce spune si stie el, pozitia lui fata de farmacist –asa cum am auzit si eu- este ca farmacistul e doar un vanzator, uitand ca la baza este vorba despre absolvirea unei facultati! Exista insa un numar apreciabil de colegi care au reusit sa refaca aceasta punte cu farmacistii, impinsi de la spate de volumul foarte mare de medicamente, de medicamentele noi care au aparut. Cu alte cuvinte, a trebuit sa stea mult mai mult de vorba cu farmacistii referitor la ce produs merge, in ce boala, daca farmacistul ii poate aduce un medicament, etc. Exista si un numar de farmacisti care nu doresc sa discute cu medicii dar sunt si farmacistii care pun mana pe telefon si discuta rereritor la prescriptive, daca se poate inlocui preparatul sau ajusta doza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *