Simptome în sarcină – colestaza

Când ești însărcinată, este normal să resimți câteva (sau multe) simptome noi și ciudate. Dar dacă simțiți o mâncărime extremă și intensă pe mâini și picioare, asigurați-vă că vă vedeți medicul. Colestaza – o afecțiune hepatică rară, dar gravă – ar putea fi cauza. Iată ce trebuie să știți despre afecțiune, de la simptome la tratament.

Ce este colestaza?

Colestaza este o afecțiune hepatică care apare cel mai adesea târziu în sarcină, de obicei în timpul celui de-al treilea trimestru. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de colestază intrahepatică (ICP) sau colestază obstetrică. Colestază apare la doar 1 până la 2 sarcini la 1.000. Este mai frecvent la femeile latine, care apar la aproximativ 5 la sută din toate sarcinile. Afecțiunea poate provoca complicații la nou-născutul dvs., motiv pentru care este important să recunoașteți simptomele și să discutați cu medicul dvs. dacă credeți că ar putea să vă afecteze. Din fericire, diagnosticul precoce și administrarea activă de către medicul dvs. vă pot ajuta să vă asigurați și copilul dumneavoastră o sarcină și naștere sigură și sănătoasă.

Ce provoacă colestaza?

O lecție rapidă de biologie: bila, excretată de ficat și păstrată în vezica biliară, ajută corpul să descompună grăsimile în acizi grași pe care intestinele tale le pot absorbi. Colestaza este o afecțiune care încetinește fluxul normal al bilei în vezica biliară, rezultând într-o acumulare de acizi biliari în ficat – care, la rândul său, se varsă în fluxul sanguin, ceea ce duce la mâncărime intensă.

Cauzele posibile includ:

  • Modificări hormonale: estrogenul suplimentar în timpul sarcinii (în special în al treilea trimestru) poate crește nivelul de colesterol în bilă și scade contracțiile vezicii biliare.
  • Diabetul gestațional: această boală este adesea asociată cu un risc mai mare de colestază.
  • Dispoziție genetică: Dacă un membru imediat al familiei a avut colestază în timpul sarcinii, asigurați-vă medicului dumneavoastră.
  • Calculii biliari: o colecție de mase mici de piatră în vezica biliară cauzate de dezechilibre ale bilei ar putea fi vinovatul (femeile însărcinate prezintă, de asemenea, mai multe riscuri de calculi biliari, datorită creșterii nivelului de estrogen).

Colestaza este, de asemenea, mai frecventă la femeile care au sarcina multiplă și la cele care au suferit leziuni hepatice anterioare. Și dacă ați avut colestază într-o sarcină anterioară, aveți, de asemenea, un risc mai mare de a avea afecțiunea în cele ulterioare.

Întrucât șansele dvs. de a dezvolta afecțiunea pot fi greu de identificat la începutul sarcinii, este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă aveți factori de risc, astfel încât acesta să poată urmări cu atenție.

Care sunt simptomele colestazei?

Pe lângă mâncărimi intense pe picioare și mâini, simptome mai puțin frecvente pot include:

  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Urină întunecată
  • Mărirea ficatului și distensia abdominală (o extensie exterioară a abdomenului care depășește sensibil dincolo de umflatura normală a copilului)
  • Dacă palmele mâinilor și tălpii picioarelor sunt puțin roșii, dar nu sunt mâncărime, nu sunt motive de îngrijorare – de obicei este cauzată de estrogenul suplimentar și fluxul de sânge în timpul sarcinii.

Cum este diagnosticată colestaza?

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți colestază, va dori să efectueze un test de diagnosticare – de obicei, un test de sânge cunoscut sub numele de test fracționat al acidului biliar, dar uneori un test de funcție hepatică (deși rezultatele ultimului singur pot să nu fie suficiente pentru a diagnostica conditia). Deoarece rezultatele pot dura până la o săptămână pentru a reveni, este important să discutați cu medicul dumneavoastră imediat ce credeți că puteți întâmpina simptome de colestază.

Care sunt riscurile asociate colestazei?

Cu îngrijire și monitorizare prenatală periodică, copilul dvs. nu va fi afectat de colestază în timpul sarcinii și după naștere. Studiile au descoperit un risc mic crescut pentru bebeluși atunci când mamele lor au doar colestază ușoară și cantități mici de acizi biliari. În cazurile în care acizii biliari materni sunt mai mari, colestaza poate crește riscul copilului de o greutate scăzută la naștere, un scor Apgar ușor mai mic, imaturitatea pulmonară și nașterea prematură – motiv pentru care diagnosticul și tratamentul precoce sunt atât de importante. În cazuri extrem de rare, nașterea mortală este un risc, deși poate fi prevenită dacă munca este indusă înainte de săptămâna 38.

Cum se tratează colestaza?

Deși nu este posibilă prevenirea colestazei în timpul sarcinii, medicul dumneavoastră vă poate prescrie tratamente precum medicamente anti-mâncărime, loțiuni, corticosteroizi și medicamente pentru a ajuta ficatul să funcționeze corect și să-și reducă nivelul de acid biliar.

Medicul de familie al dvs. va monitoriza îndeaproape sănătatea și dezvoltarea bebelușului cu ajutorul unor ecografii suplimentare. De asemenea, el sau ea va recomanda să vizitați un medic obstetrician pentru riscul ridicat aferent. Specialistul obstetrician materno-fetal va monitoriza și gestiona îndeaproape situația astfel încât să depășiți situația. Cel mai probabil va trebui să vă inducă nașterea un pic mai devreme, în săptămâna 37 sau 38.

Vestea bună este că toate aceste simptome dispar singure în 48 de ore de la naștere. Până atunci – cu un diagnostic precoce și un tratament adecvat pentru a-ți gestiona starea – vei rămâne sănătosă în timpul sarcinii și poți aștepta cu nerăbdare o viață fericită și sănătoasă cu copilul tău.

Pentru mai multe informații despre colestază, contactează echipa ECOGLI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *