Arta și simbolismul femeii

Dacă este dimineață și pauză de o cafea… poate, să cochetăm un pic și cu zeii mitici și arta destinată lor.

Azi este marți și numele zilei vine de la zeul Marte, marele zeu al razboiului și modelul masculinității.

Știți de la ce vin simbolurile grafice pentru femeie și bărbat?
Amândouă simbolurile sunt preluate din simbolurile astrologice destinate zeiței Venus și zeului Marte.

Doi zei pentru care merită să citiți sau recitiți de exemplu “Legendele Olimpului” a lui Alexandru Mitru, o lucrare în două părți („Zeii” și „Eroii”).

Aici in imagine v-am adus actul de întâlnire a celor doi îndrăgostiți, Venus și Marte, care are loc într-un peisaj idilic, pașnice.
Tabloul este întitulat “Venus și Mars” fiind realizat de către Paolo Veronese în anul 1570.

În stânga stă zeița Venus goală, cu mâna stângă îmbrățișând sosirea lui Marte, așezată în fața ei în armură. Mâna dreaptă a lui Venus se sprijină pe sânul din care curge laptele, subliniind feminitatea acesteia. În partea dreaptă se află un cal de război al zeului războiului, Marte, îmblânzit de un cupidon.
Cei doi cupidoni prezentati sunt cheia interpretării operei. Primul, care îmblânzește calul, simbolizează temperarea dorințelor de dragoste ale zeului Marte, controlul asupra pasiunilor. Al doilea cupidon, care a legat panglica din jurul picioarelor lui Venus, simbolizează unirea în dragostea eternă și armonia într-o perioadă fără războaie. Laptele din pieptul lui Venus simbolizează bogăția păcii, care este hrana pentru umanitate.
Sperăm că v-am trezit interesul pentru zeii din Olimp 😉
Să aveți o zi minunată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *