Medici brasoveni, dr. Flaviu Gliga

Dragi prieteni, ce poate fi mai minunat decat sa aduci un copil pe lume?

Una dintre cele mai mari minuni ramane “viata”!

Pentru astazi va propunem o intalnire cu un brasovean de exceptie, domnul dr. Flaviu Gliga, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in medicina

Brasov, Oras Magic: Domnule Dr. Gliga Flaviu ati absolvit Facultatea de Medicină Generala la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj în anul 1987. Cum v-ati inceput viaţa de tanar medic ?

Dr. Gliga Flaviu: O perioadă scurtă de stagiatură am efectuat-o în oraşul Braşov şi la Dispensarul Cacica in Suceava, iar mai apoi am fost admis în urma primului concurs naţional “postdecembrist” în secundariat de obstetrică ginecologie la universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în anul 1990.  In 1993 am devenit medic specialist. Ca tânăr medic specialist m-am confruntat cu o patologie obstetricală şi ginecologică complexa, fiind din pacate singurul medic specialist de Obstetrica- Ginecologie al Spitalului Orăşenesc Rupea.

BVOM: Ecografia Obstetricala si nu mai vorbim Examinarea Doppler a circulatiei fetale era la inceputuri la noi in tara la vremea aceea, cum a-ti reusit sa abordati aceasta latura a specialitatii ?

G.F.: În anul 1997 am depus o aplicaţie pentru o bursă de studii… parea un vis  imposibil la acea data… catre o Fundatie  Nationala Japoneza de 

Studii si Cercetare (Matsumae Internaţional Foundation). Am fost admis ca Bursier al Statului Japonez  la Universitatea de Medicină din Niigata Japonia pentru un “Program de cercetare privind ecografia obstetricala in anomaliile malformative fetale”  si “Rolul ecografiei Doppler Color in ecografia obstetricală”.  Am reusit in Japonia să invat ecografie obstetricala sa privesc ecografia si fatul ca un adevarat “pacient”  dar si sa vin în contact cu cele mai recente date privind ecografia obstetricală modernă… si o tehnologie ecografica Doppler de varf.

BVOM: Ati considerat ca a fost un inceput ? …cu adevarat bun? dupa reintoarcerea din Japonia a-ti aplicat cunostintele dobandite?… si mai ales care au fost urmatorii pasi in aprofundarea acestor cunostinte acumulate?

G.F.: După reintoarcere am reusit sa implementez acele protocoale ecografice obstetricale si sa valorific acele cunoştiinţe. Am cautat la inceput sa accesez  echipamente ecografice moderne in cadrul unor clinici medicale private, si astfel am avut ocazia dea lungul timpului sa acumulez experienţa necesara in evaluarea fetilor in diferitele varste gestationale. Am absolvit si Cursul de Ecografie Obstetricală in Romania si in anul 2001 am decis sa sa acced in Doctorat. Tema lucrarii a fost  “Valoarea ecogafiei Doppler în tulburarile creşterii  fetale în cadrul screeningului din săpt. 27 şi 35 de sarcină” sub îndrumarea Prof Dr Ioan Surcel.

BVOM: Practica trebuie sa se imbine continuu cu teoria si schimbul de experienta. A-ti abordat si acest aspect?

G.F.: Curand dupa intoarcerea din Japonia am devinit asistent universitar al Facultăţii de Medicină Braşov  şi medic al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Braşov unde lucrez şi în prezent. Alaturi de colegii mei si in acesti ani care au urmat m-am confruntat cu multiple situatii privind dispensarizarea si monitorizarea gravidelor, in special a sarcinilor cu “Risc crescut”, si probabil am acumulat o experienţă suficienta… în domeniul ecografiei obstetricale.  In acelasi timp am incercat  să aprofundez dar şi să public multiple articole în acest domeniu. Am participat în toată această perioadă la multiple Congrese şi manifestări ştiinţifice care cred ca mi-au îmbogăţit orizontul precum si atitudinea obstetricală.

BVOM: Am vorbit pana acum mai mult despre ecografia obstetricala, in special despre “Medicina Materno-Fetala” ce cuprinde descoperirea malformatilor fetale dar si si modificarile circulatiei materno-fetale prin prisma Ecografiei Doppler.  Alături de competenţele acumulate în domeniul ginecologic cum ar fi histeroscopia exploratorie si cea chirurgicala, laparoscopia ginecologică, citologia şi colposcopia în obstetrică, supraspecializarea în reproducerea umana asistată (FIV) cum v-ati gindit la “ECOGLI – CENTRUL DE DIAGNOSTIC IN MEDICINA MATERNO-FETALA”?

G.F.:  Am continuat să-mi dezvolt domeniul medicinii perinatale… am absolvit în anul 2006 cursul “Supraspecializare în Medicina Perinatală” unica competenta romaneasca ce permite evaluarea complexa a fetilor morfologic. Aceasta competenta permite manopere invazive privind diagnosticul anomaliilor cromozomiale. De aici a aparut si Centrul de diagnostic “ECOGLI,,…

BVOM: Domnule doctor Gliga Flaviu, pe scurt, am aflat despre pregatire…si experienta … si multi ani de activitate. Ar fi greu bineinteles sa apreciem cat de multe paciente au apelat la consultatii in cabinetele dvs.si mai ales cati copii ati ajutat sa vina pe lume. Spuneti-ne intr-un singur cuvant  de ce ar trebui sa apeleze viitoarele mame  la “Centrul de medicina materno-fetala ECOGLI”?

G.F.: Complexitate in diagnostic si competenta! …a fost nevoie de doua cuvinte.

Interviul a fost publicat de Brasov, Oras Magic la 25 februarie 2013 aici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *